Powered By Blogger

diumenge, 22 d’abril del 2012

Arnold Schönberg a Vallcarca, Barcelona




















Arnold Schönberg (Àustria, 1874 - Estats Units, 1951) Va ser un compositor i músic, impulsor de l'atonalisme i creador de la música dodecafònica. Per raons de salut durant uns mesos, entre el 1931 i 1932, i per la seva amistat amb el compositor Robert Gerhard es va instal·lar en aquesta casa del barri de Vallcarca de Barcelona. És obra de l'arquitecte Salvador Valeri Pupurull. Durant l'estada va compondre alguns fragments de l'opera inacabada Moses und Aron

En record a la seva estada a Barcelona una de les seves filles la va anomenar Núria, la qual es va casar amb el compositor venecià Luigi NonoA principis dels seixanta la parella es va instal·lar a Le Bombarde, una pineda molt tranqil·la de Sardenya, a prop de L'Alguer.

La casualitat ha volgut que aquesta casa sigui cantonera amb el carrer de Verdi, un altre músic important. El 1956 Juan Eduardo Cirlot i Antoni Tàpies junt altres persones van descobrir una placa per commemorar l'estada de Schönberg. La placa posteriorment va desaparèixer.

El 2008 Alpha Decay publica Cirlot en Vallcarca, conté texts de Juan Eduardo Cirlot, Victoria Cirlot i fotografies de Manel Armengol. Inclou el poema en prosa  La Dama de Vallcarca (1957) de Cirlot junt altres escrits que fan referència a Schönberg. Victoria Cirlot, la seva filla, els comenta i els relaciona amb Vallcarca. Lamenta la desaparició de la placa commemorativa. Les vint-i-quatre fotografies de Manel Armengol de rigorós blanc i negre, fosques, nocturnes, mostren un barri misteriós, hermètic, gairebé oníric.

ressenya editorial
Cases Valeri-Sellent

Darreres notícies: Nova placa  L'abril de 2012 l'Ajuntament de Barcelona ha col·locat una nova placa.

20/12/2013 Núvol publica una  entrevista a Núria Schönberg Nono


Baixada de Briz, 22-24 - Barcelona (Vallcarca)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada