Powered By Blogger

diumenge, 3 de febrer del 2013

De pell d'oliva quadern de Creta - 506

Vaig visitar Creta el 1978, em vaig allotjar en una pensió d'Iràklion o potser era Hanià, o potser va ser a...Ho tinc rovellat, altres viatges, altres illes, el temps, han sedimentat damunt els records d'aquest  viatge a Creta. Recordo, o crec recordar, una excursió a les Gorges de Samaria, les aigües transparents d'un  port, una cambra senzilla, molt senzilla, pops acabats de pescar assecant-se al sol...







Han passat 35 anys, Anna Ruiz i Barceló  ha publicat De pell d'oliva quadern de Creta 506, un magnific llibre que parla de Creta, de la seva Creta. Poemes, fragments autobiogràfics, cites i reculls d'altres poetes, il·lustracions i fotografies donen forma a aquest exquisit volum. L'Anna ha fet uns quants viatges a Creta, dotze o més, el darrer és va convertir en una llarga estada de tres mesos. D'aquests viatges n'ha fet un destil·lat, un inventari afectiu d'experiències, d'amistats, de llocs i de gent que ha conegut, que segueix coneixent en el record i que ens fa conèixer a nosaltres afortunats lectors. Confessa que aquest, de moment, últim viatge va ser un trencament volgut, una parada, en el que ella considera la meitat "teòrica" de la seva vida. Un parèntesi en el seu neguit laboral, personal, existencial. Al retorn reconeix que  tot allò que era font d'aquestes inquietuds continua igual o pitjor. Discrepo, l'haver fet possible De pell d'oliva ja és novetat per a ella i motiu de felicitat pels lectors. Potser aquest  voler expressar, aquest afany de dir convertit en llibre ha estat una catarsi alliberadora, un relaxament de si mateixa.

Sí, ara 35 anys després estic llegint De pell d'oliva, sobtadament tinc el desig urgent de tornar a Creta, de fer-ho amb la companya i la complicitat dels texts i dels poemes de l'Anna. De redescobrir o descobrir les cales amagades a prop de Stavros, perdrem pels carrerons de cases abandonades de Hanià, veure l'encreuament del carrer Rianou camí de mercat, de trepitjar el barri de Kastelli, de caminar i caminar per indrets esquerps, feréstecs,  amagats, llocs a resguard de turistes atrafegats.


Anna Ruiz i Barceló

Anna Ruiz i Barceló (Barcelona, 1967) Escriptora, professional de màrqueting i docent. Juntament amb David Baró, també dedicat al màrqueting, han estat capaços de condensar en 24 hores lectives un curs complet de màrqueting. Ho han fet de forma entenedora i amena. El curs és una de les assignatures de la diplomatura de postgrau Escola de Llibreria de la Universitat de Barcelona.

Coberta del llibre

 
RUIZ I BARCELÓ, Anna.- De pell d'oliva quadern de Creta - 506 text i fotografies.- Albert Soler, pròleg.- Joan Roig i Circuns, conceptualització i línia gràfica.- Antònia Genestar i Juaneda, disseny i maquetació.- Ed. Aspius, Barcelona, 2010.- Conté 32 fotografies, 11 il·lustracions, 222 pàg.- 20x20 cm.- ISBN 978-84-613-8709-0.- 22 euros 

Disponible a la llibreria  Altaïr de Barcelona 

2 comentaris:

  1. Es realment un llibre molt recomanable, m'agradat molt la descripció, com sempre Marcel has trobat les paraules adequades.Es un pler tenir-te de company a classe.

    ResponElimina
  2. Molt amable, però crec que exageres, gràcies per llegir el blog

    ResponElimina